Разлика в площите на имот

Площ на имот. Определяне на разлика между площ от кадастър и регулация

Не минава и ден, в който да получавам запитване относно защо в нотариалния акт е посочена една площ на имот, в скицата от кадастъра-друга, а в нечести случаи и обявена трета площ от скица, извадена от общината.

Нека да се започне със следното уточнение. Най-важният документ за всеки един клиент е нотариалният акт. В него трябва да е указан какъв тип е имотът. Ако е описан като ПИ (поземлен имот), то отправна точка е кадастралната карта, която се поддържа от Агенция по Геодезия, картография и кадастър. Ако имотът е описан като УПИ (урегулиран поземлен имот) то меродавна е скицата-документ, издаден от съответната общинска администрация, засягаща актуалният към момента на издаване на нотариалния акт ПУП (регулационен план).

От къде се получават разминаванията между кадастрална карта и регулационен план? Нанесените обекти в кадастралната карта (в общия случай поземлени имоти и сгради) са резултат от преки геодезически измервания, на терен. При регулационния план (ПУП) площите на имотите се определят чрез графични методи (преди с планиметър, сега – с компютърни програми).

планиметър разлика в площ на имот

Много често се подминават т.нар. неуредени сметки по регулация, които също са причина за разминаване. Пример: Преди 40 години собственикът на имот А отдава срещу заплащане 20 м2 на собственика на имот Б, които са съседни един спрямо друг. Тази процедура обаче не бива отразена коректно в общинските структури (неуредените сметки по регулация си стоят), собственикът на имот Б си построява ограда с включени тези 20 квадрата. Когато идват геодезисти да създават нова кадастрална карта те извършват измервания върху съществуващото положение – трайно материализирани граници. Така на практика по кадастрална карта собственикът на имот А има с 20 квадрата по-малко, а на теория (по документ за собственост) – с 20 повече.

Съвет – Добро начало за установяване на разминаване в площите е изготвянето на комбинирана скица. В най-честият случай тя се изготвя между действаща кадастрална карта и регулационен план и на нея визуално се виждат разминаванията. Понякога обаче се налага да бъдат включени и архивни регулационни/кадастрални планове за още по-точно локализиране на разминаването.

комбинирана скица за идентичност

Колко е допустимото разминаване? На този въпрос напоследък много хора от имотния бранш (като се започне от строители, адвокати, нотариуси и брокери) се упражняват и надхващат като кой от кой по-голям специалист. Истината е, че отговорът на този въпрос е субективен и зависи от много фактори, които само и единствено лицензиран и дипломиран геодезист може да посочи. Допустимият толеранс е посочен в чл. 19 от НАРЕДБА № РД-02-20-5 ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ (В сила от 13.01.2017 г.)

Съвет – за да не се чудите какво и как да направите – обадете се на телефона в сайта, ще Ви консултираме напълно безплатно и ще Ви предоставим решение за Вашите проблеми.

ЗАЯВЕТЕ ЦЕНА
4.3 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivanka
Ivanka
3 years ago

Брилянтна статия! Написана е на разбираем език и ми помогна много! Благодаря ви!

Николай
Николай
1 year ago

Ако може по телефона и на вайбър да поговорим, мисля че вие можете да ми помогнете.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕАДВАРИТЕЛНО!

Емилиян
Емилиян
6 months ago

здравейте
баба ми има нива която е последна, след това започва камениста поляна.
Нивата е около 10 декара от скицата на поземлената комисия се вижда че част от нивата е в края минава през полския път и отива в каменистата поляна.
Арендатора казва това не се обработва и плаща само това което е в края това което отива в каменистата поляна е разорано но не го плаща.
Как по нотариален акт границите са едни , а по скица са съвсем други?
Как се е изместила нивата?
Какво трябва да направя за да си оправя границите на нивата?
Към кого да се обърна?